Τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες που θα είχαν 6-20 μήνες μετά, σε όλους τους τομείς, χάρη στα μαθήματα κολύμβησης!
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλεια των παιδιών να μαθαίνουν από νωρίς κολύμβηση, ίσως όμως δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο πολύ βοηθούν τα μαθήματα στη συνολική τους ανάπτυξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Griffith, εξέτασαν 7.000 παιδιά που έκαναν μαθήματα κολύμβησης στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των 5 ετών, είχαν την εξέλιξη παιδιών που ήταν μεγαλύτερα από την ηλικία τους κατά 6 – 20 μήνες σε όλους τους τομείς!
Κολύμβηση
ΕΑΤ Αλέξανδρος
Μαθήματα κολύμβησης πριν από την ηλικία των 5 ετών

«Φαίνεται όντως πως τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα κολύμβησης κατορθώνουν πράγματα πολύ νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό» λέει στο πόρισμα της έρευνας, η καθηγήτρια Jorgensen, επικεφαλής της έρευνας Early years swimming: Adding capital to young Australians. Ωστόσο, επισημαίνει πως στον χώρο διαφέρουν πολύ οι κανόνες από σχολή σε σχολή όπως και οι μέθοδοι τους και τονίζει πως «αν τα παιδιά έχουν τόσα να κερδίσουν ως προς την ανάπτυξη τους από την κολύμβηση τα στάνταρ όλων των σχολών θα πρέπει να είναι πολύ υψηλά».Ο Paul Sadler, προπονητής δεν ξαφνιάστηκε με τα αποτελέσματα της έρευνας σύμφωνα με το Mumslounge, ιδίως όσον αφορά την ικανότητα τους να μετράνε, τα καλύτερα αποτελέσματα στα μαθηματικά, αλλά και την καλλιέργεια των γλωσσικών ικανοτήτων. Κι αυτά γιατί από πολύ μικρά ακούν και ανταποκρίνονται σε οδηγίες από τους προπονητές που εμπεριέχουν τέτοια ερεθίσματα. Για παράδειγμα η καθηγήτρια Jorgensen παρατήρησε πως κάποιες από τις οδηγίες είναι σύνθετες «’χτύπα και τα δύο σου πόδια’ λέει ένας προπονητής σε ένα 3χρονο παιδί δείχνοντας του δύο δάχτυλα του χεριού του», «1-2-3 και θα σπρώξτε με ανοιχτά χέρια που μοιάζουν με πυραύλους», «τα μάτια κάτω στο νερό», «στάσου με τεντωμένα χέρια σαν μολύβια». Αυτές είναι μόλις κάποιες από τις εκφράσεις που μπορεί να ακούσει κανείς σ΄ένα μάθημα κολύμβησης.

«Όχι μόνο ακούνε λέξεις, αλλά το παιδί πρέπει να ανταποκριθεί με κινήσεις του σώματος του που συνδέονται με τις λέξεις, έτσι τις μαθαίνουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Έτσι το ευρύ φάσμα λέξεων που χρησιμοποιείται βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα, γεγονός βέβαια που εκτιμά το σχολείο» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.
Επιπροσθέτως, μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες, πριν καν πάνε σχολείο τα παιδιά. Έτσι, όταν θα ξεκινήσουν το σχολείο είναι ήδη εξοικειωμένα με τη διαδικασία της μάθησης και το γεγονός πως θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά από οδηγίες για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Κάτι που ίσως οι συνομήλικοί τους δεν το έχουν μάθει σε αντίστοιχο βαθμό.
Για να μην αναφέρουμε προφανώς πως το να ξέρει κολύμπι ένα παιδί μειώνει τον κίνδυνο πνιγμού κατά 88%. Για όλους αυτούς τους λόγους καθίσταται προφανές γιατί κάποιοι γονείς σπεύδουν να γράψουν τα παιδιά τους σε μια καλή σχολή κολύμβησης. Πόσω μάλλον σε μια χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, όπως η δική μας.
ΕΑΤ
Πρόγραμμα Μικρής Πισίνας
ΕΑΤ Αλέξανδρος
Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη
16:20-16:50 17:50-18:20 18:20-18:50
Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο
16:50-20:35 16:50-17:20 10:00-10:30
©  Πηγή The Managers